Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011


Δικαιώματα και Υποχρεώσεις

1.      Δικαίωμα δανεισμού βιβλίων από τη σχολική βιβλιοθήκη  έχουν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Νεάπολης, οι μαθητές  του Γυμνασίου Νεάπολης  και το εκπαιδευτικό προσωπικό των δύο παραπάνω σχολείων.

2.      Για να μπορεί κάποιος να δανειστεί βιβλία, πρέπει να αποκτήσει κάρτα δανεισμού.

3.      Το δανεισμένο υλικό δεν μεταφέρεται σε άλλο μέλος.

4.      Ο αναγνώστης μπορεί να δανείζεται μέχρι τρία βιβλία για 20 μέρες. Ο χρόνος δανεισμού μπορεί να παραταθεί, εφόσον ζητηθεί  έγκαιρα από τον αναγνώστη και εφόσον δεν έχει ζητηθεί το συγκεκριμένο βιβλίο από άλλο αναγνώστη.

5.      Τα βιβλία πρέπει να επιστρέφονται έγκαιρα και σε καλή κατάσταση. Σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας βιβλίου ο αναγνώστης υποχρεώνεται να αγοράσει το ίδιο βιβλίο και να το παραδώσει στη βιβλιοθήκη.

6.      Οι χρήστες δεν  επανατοποθετούν στα ράφια τα βιβλία αλλά τα αφήνουν με τάξη
στην άκρη του τραπεζιού ή σε χώρο που υποδεικνύεται από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης.

7.      Υπογραμμίσεις ή σημειώσεις στα βιβλία δεν επιτρέπονται.

8.      Πληροφοριακό υλικό ( εγκυκλοπαίδειες, λεξικά), χάρτες, cd, κασέτες,cd- rom, βιντεοκασέτες  δεν δανείζονται.

9.      Στο χώρο της βιβλιοθήκης μπορούν να οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες κάθε μαθητής (μέλος ή όχι της βιβλιοθήκης) μπορεί να πάρει μέρος. Η χρήση της σχολικής βιβλιοθήκης από τμήμα ή ομάδα μαθητών για προβολή ταινιών ή εκπόνηση εργασίας, θα γίνεται μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης.

10.  Η χρήση Η/Υ και του διαδικτύου επιτρέπεται μόνο στα μέλη και μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης.

11.  Το φωτοτυπικό μηχάνημα είναι διαθέσιμο μόνο για τις εργασίες που το σχολείο αναθέτει στους μαθητές και μόνο για τα βιβλία της βιβλιοθήκης.

12.  Οι χρήστες εισερχόμενοι στη βιβλιοθήκη  αφήνουν υποχρεωτικά τις τσάντες και τα μπουφάν τους στον ειδικό χώρο, στην είσοδο της βιβλιοθήκης.

13.  Στο χώρο της βιβλιοθήκης οι μαθητές δεν επιτρέπεται να δημιουργούν θόρυβο ενοχλώντας αυτούς που διαβάζουν. Ακόμη, δεν επιτρέπεται η μεταφορά και κατανάλωση τροφίμων και ποτών.

14.  Εφόσον ο αναγνώστης δεν συμμορφώνεται επανειλημμένα με τον παρόντα κανονισμό, είναι δυνατόν να χάσει το δικαίωμα δανεισμού βιβλίων ή εισόδου και παραμονής στη σχολική βιβλιοθήκη.